Vinavl for begyndere
Af Erik Carstensen medlem
af "Foreningen af Danske Vinavlere
" nr. 1996
Jeg har i 2003 overtaget en ejendom med knap 1 hektar
jord, så ud over en lille løvskov, og en blomstereng fik jeg lyst til at
lave min første vinmark. Efter at have læst den fremragende bog:"Vinavl
i Danmark", af Benny Génsbøl og Jens Michael Gundersen,
gik jeg igang.
Sorter .
Vindyrkning i Danmark bredte sig hurtigt, da rødvinsdruen "Rondo"
kom til landet. Det er en sort, som er meget velegnet at dyrke i Danmark
på grund af en række formidable egenskaber: Tidlig modning,
sukker/syre indhold ved høst og tyk skal. Rondo bærer så mange
klaser, at man er nødt til at tynde kraftigt ud i sommerens løb. Den er
ret sund, men kan dog få
meldug og vinskimmel.
Jeg startede med 24 planter, som jeg købte i en planteskole og
de var dyre. I dag kan de findes på internettet til rimelige priser.
Efterhånden er denne vinmark i på Langegyde i Vester Skerninge udvidet med "Zalas Perle",
som er grøn og "Leon Millot" som er blå.
De første plantede jeg med 2 m. mellem rækker og også
2 m.mellem planterne. Nu er der blevet plantet podede planter
(for at undgå vinrodlus) mellem de 3 årige planter, "Rondo"
og "Zalas Perle" i håb om at 1 m. mellem planterne ikke
er for tæt, "Leon Millot" er meget kraftig voksende,
så der har jeg beholdt afstanden på 2 m. mellem planterne.
Ialt har jeg 60 Rondo, 15 Zalas Perle og 5 Leon Millot.
I 2006 fik jeg mulighed for at lave en større lidt vingård i Åstrup ved
Faaborg som jeg har kaldt Vinjafyn.
Stiklinger.
Det har hele tiden været meningen at udvide med flere planter,
men da de var dyre, ville jeg gerne selv prøve at lave stiklinger.
Jeg fik i januar 2004 af en venlig vinavler nogle stiklinger, som jeg
fik til at slå rod.
Jeg satte et akvarium med 10 cm. vand i bunden, opvarmet til 22 grader
med et akvarievarmelegeme med termostat. Over det lagde jeg en træbund
med et klæde, som kunne nå vandet. Dernæst ca. 10
cm "så-og-prikle-jord", som stiklingerne blev plantet i, over det hele lagde jeg klar
plastic.
Forinden vaskede jeg stiklingerne i en atamon opløsning for at
forhindre
svampeudvikling. Ifølge nye forsøg er det en god ide,
at lægge stiklingerne i 45 grader vand i ½ time, det skulle
dræbe sygdomme og lignende.
Stiklingerne var kraftige et årige grene med 3 eller 4 knopper, de to
nederste kan man skære væk. Grenstykket som har siddet tæt på stammen er
bedst.
Da saftstigningen begyndte, var jeg bange for at de skulle forbløde,
men det så mere dramatisk ud end det var og ret hurtigt kommer der
blade, men først i Marts fik de første stiklinger rod.
Planterne blev forsigtigt sat i urtepotter med en plasticpose over, det fugtige
klima inden i posen bevirkede at planterne pludselig blev fyldt med
gråskimmel , så plasticposerne kom væk i en fart,
mere atamon sprøjtet på og planterne blev reddet.
Det er svært at få nok lys på bladene om vinteren, så måske er det en
bedre ide, at vente med det hele indtil marts. Grenene kan klippes af
inden de får hård frost, og gemmes i kølig, fugtig jord indtil de tages
op.
Når planterne i maj skal ud, tåler de ikke sol med det samme, man kan
hærde dem, ved at bære dem ud i skyggen på varme dage.
Man kan også lave stiklinger i det fri, da kan man erstatte akvariet med
et bed i haven dækket med hvidt plastik. Husk at vande.
Man kan også lave sommerstiklinger, der skal man også bruge årgamle
grene af blyanttykkelse, gerne 20 cm. lange. Små sideskud kan slå rod,
hvis man brækker eller skærer dem af, så der følger lidt af hovedgrenen
med.
De må kun have et eller to blade og sættes lyst og varmt
uden direkte sol med plastic over, for at holde på fugtigheden.
Det går hurtigst i jord, men om sommeren kan det også lade sig gøre i
vand.
Espalier
Jeg har valgt opbindingssystemet "Dobbelt
Guyot", Den flerårige stamme kommer ikke over 65cm. De to
frugtbærende skud bindes til en ståltråd 60 cm over jord og de bliver
skiftet ud hvert år i marts. Se også min
side, www.vinjafyn.dk/espalier.html
Plantning.
Her henvises til
Bent
Købkes hjemmeside.
Jeg har fået lidt erfaring med plantning i lerjord.
jeg pløjede to fuger mod hinanden og plantede de første
24 planter direkte i jorden. Det viste sig, at rødderne havde
svært ved at trænge gennem den tørre ler i sommeren
03. Ved plantning af de følgende vinplanter gravede jeg et dybt
hul og blandede grus/sten og jord og lidt ler. Disse
planter blev så store på et år, som de første
efter to år og ingen gik ud.
Læhegn.
Min vinmark ligger på en åben flad mark, så
for at skabe læ, fandt jeg nogle flethegn, som skulle kaseres,
de blev kortet ned til 1,20 m. og stillet op ad dyrehegnet mod vest
og øst. Mod nord er der levende hegn . Rækkerne er syd/nord,
hvor der gerne må lufte lidt for at holde planterne tørre
og fri for svampeangreb.
Syre.
Syrebalancen i vin er overordentlig vigtig, den skal helst skal være
på ca.7 g/l. når vinen er færdig. Hvis planterne og klaserne får for
lidt sol og varme, bliver syreprocenten for høj. Syre består af mange
forskellige syrer. En del af syren er æblesyre, som smager dobbelt så
surt som mælkesyre, i rødvin er det ikke normalt med æblesyre. Ved at
lade vinen gennemgå en malolaktisk gæring, bliver æblesyren omdannet til
mælkesyre og smagen bliver blødere, samtidig stiger PH
værdien. Det kan man læse om i Claus Prahls artikel fra
bogen "Fra
vand til vin". Man kan reducere syren i vinen ved at bruge
(dobbeltsalt) i en nøje afmålt del af vinen, derved fjerner man al
syren, følg Knud
Kruses anvisning! man kan også bruge kridt, men det fjerner kun vinsyren.
Hvis vinen ved høsten kun er lidt for sur, og man har en formodning
om, at der er en del æblesyre i (umodne druer), kan man håbe på,
den malolaktiske gæring er nok. Hvis man reducerer syren i sådan
en vin, kan det ende med en kedelig vin.
Høst 2005.
Høstskema 2005 i Excel.
Høstskema 2005 i Pdf.
Klik på billederne fra høsten 2005.
Der blev konstateret meldug (Oidium tuckeri) i Rondo stokkene først
i oktober og jeg høstede den 11. oktober. Druerne var modne og
de få skadede blev sorteret fra.

Rondo med meldug.
|
|

Rondohøst ved
ladevindue. |

Sukkermåling med refraktometer.
Langegyde,
V. Skerninge. |

Susanne med Rondokurve. |

Rondo efter maceration
og presning. |

Grønne druer på
Fyens Hoved. |
 |
 |
|
Høst 2006.


Resultatet blev ca. 80 l. rødvin af modne Rondo,
med lidt Leon Millot og Regent.
Nogle få planter havde meldug, dem gærede jeg for sig selv,
men ser ikke ud til at have taget skade.
Af grønne druer blev der ca. 10 l. hvidvin af Zalas Perle.
Rødvinen:
80 oechle
6 syre
3,60 PH
Vinen macererede (gærede på knuste druer med skal) i 8 dage.
Derefter presning og normal gæring ved 15 grader. Efter færdiggæring
gennemgik vinen malolaktisk gæring ved 25 grader. Efter omstikning
fik den en let svovling og står nu køligt på ståltank
med tæt flydelåg. For at få vinsten til at udfælde
sig, skal den helst køles ned til frysepunktet i to dage, men
ståltanken er tung, jeg er nødt til at finde på et
system med en lille vogn.
Høst 2007og 2008
Vinjafyn.